Dairemiz tarafından yürütülecek olan 46/2019 sayılı Sanayi Sicil Yasası 01 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ayrıca, Yasa altında "Sanayi Sicil Yasası Uygulama Usul ve Esasları Tüzüğü" de hazırlanarak 23 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Sanayi Sicil Bilgi Sistemi Yazılımının ilk aşaması bitirilmiş olup Sanayi Sicil başvuruları elektronik ortamda alınmaya başlanmıştır.
Yasanın Beşinci Kısmında yer alan Geçici Madde Kurallarında, "Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette olan sanayi işletmeleri, bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak en geç dokuz (9) ay içerisinde kayıt başvurusunda bulunmakla yükümlüdür" denmektedir. Verilen süre içersinde kayıt başvurusunda bulunmayan ve/veya başvurusunda gerekli düzeltmeyi tamamlamayan sanayi işletmelerine 30 günlük süre ihbarnamesi yazılı olarak tebliğ edilir. Öngörülen sürede kayıt başvurusunun veya gerekli düzeltmenin yapılmaması durumunda yürürlükteki aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası verilir. Verilen idari para cezası verildiği tarihi takiben on beş gün içinde ödenmelidir. On beş
gün içinde ödenmeyen idari para cezası bir kat artırılır ve yine on beş gün süre verilir. Ödenmemesi durumunda dosya tanzim edilir ve adli işlem için hukuk dairesine gönderilir. Aykırı hareket eden sanayi işletmesi bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde aylık asgari ücretin 10 katına kadar para cezasına çarptırılabilir.
Yukarıda da ifade edildiği üzere 30 Eylül 2021 tarihine kadar sanayi siciline başvuruda bulunmayan işletmelere 30 günlük ek süre verilecektir. Ek sürenin sonunda da sicile başvurmayan işletmelere asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası verilecektir.
Bu bağlamda maddi mağduriyet yaşanmaması için sanayi işleri ile uğraşan gerçek veya tüzel kişilerin sanayi siciline kaydını yaptırmak amacıyla "www.sanayi.gov.ct.tr" adresi "Online İşlemler" kısmından başvuru yapmak zorundadır.